Међународна недеља програмирања
Ученици наше школе, у оквиру професионалне орјентације, присуствовали су предавању, радионици и представљању радова ученика првог, трећег и четвртог разреда, Техничке шкооле смер електротехничар рачунара. Ученици су имали  прилике да сазнају шта је кодирање и какве врсте кодова постоје, који су најчешће коришћени програмски језици који ће им требати за запослење или даље школовање, како изгледа кодирање у HTML језику и неке елементе CSS језика. О кодирању и алгоритмима  предавање је одржала наставница електро групе предмета, Драгана Милићевић Динић. Ученици првог и трећег разреда представили су сајтове које су радили помоћу HTML И CSS језика, а основци су имали прилику и да покушају да направе своју прву wеб страницу. Ученици трећег разреда Техничке школе одржали су интересантно предавање о тамним странама интернета, тзв. Dark Web. Ова предавања су упознала ученике са основама процедуралног и објектног програмирања, базама података и како се креирају статичке и динамичке веб странице.


Сарадња школе и амбуланте
У оквиру професионалне оријентације осмаци Основне школе у Петровцу посетили су амбуланту Џигољ како би се ближе упознали са занимањем медицинске сестре и лекара. На сва питања и недоумице одговоре су добили од докторке Јелене Милосављевић и медицинске сестре Танкосаве Лацмановић. ​
Ученици су били су у улози запосленог. Ученик је лекар а наставник пацијент.

 

 

 Ученици су у оквиру ове активноси, истога дана посетили ПОШТУ у Џигољу и ту се упознали са занимањем ПОШТАР и ШАЛТЕРСКИ РАДНИК. Запослени су презентовали своја замимања одговорно и прецизно.
Због упозорења и безбедносних разлога нисмо били у могућности сликања и снимања .

Ученицима су пружене велике олакшавајуће околности око уписа горе наведених школа и занимања.
Ученици су презадовољни посетом горе наведених објеката и презентацијом запослених на одговарајућим радним местима. Више ученика је заинтересовано око одабира и уписа једног од ових видова занимања, уз обећање да ће завршити и постати часни, поштени и вредни радници који са задовољством обављају своју професију.

 

Члан тима за ПО –БОБАН СТЕВАНОВИЋ


Реални сусрет са архитектом у школи.

Једна од активности ПО реализована у нашој школи је реални сусрет ученика 7. и 8. разреда са дипломираним архитектом Горданом Китановић. Овај сусрет је потврда добре сарадње родитеља наших ученика и школе. Ученици су добили пуно корисних информација почев од средње школе коју је пожељно уписати па све до широког спектра могућности за запошљавање


КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ И САВЕТОВАЊЕ

Представник Националне службе за запошљавање, Љиљана Стојановић, одржала је ученицима седмог и осмог разреда предавање о избору будућег занимања у оквиру пројекта Професионалне оријентације. Ученици су упознати са најтраженијим занимањима, сазнали су каква је запосленост у Топличком округу и питали како да се одлуче коју ће школу уписати. Том приликом су ученицима подељене и брошуре ,,Каријерно вођење и саветовање" које пружају потребне информације о врстама услуга које Национална служба за запошљавање нуди младима којима предстоји избор средње школе. Ученици су добили позив да дођу у просторије Националне службе и закажу свој термин за стручне консултације са психологом.